Indonezija #3


Pot proti Bromu je bila izredno dolga, a se je definitivno splačalo presedeti toliko časa na avtobusu. Ob slikah boste kaj hitro ugotovili zakaj, če pa zraven dodate še naše občutke sreče, navdušenja in osuplosti ob takšnem razgledu, dobite top shit kombinacijo.


Ob 9h zvečer smo se le namestili v hotelu in si pripravili pokušino domačih mesnin in šnopčka. Tisti pogumni so na koncu imeli le uro ali dve za spanje in ob 3:15 že odhod iz hotela s terenci na Penanjakan razgledno točko. Dobra obutev in topla oblačila še kako prav pridejo, saj se povzpnemo na približno 2700m, kjer se temperatura giblje okoli 0°C in na ploščadi razmeroma dolgo čakamo sončni vzhod. Če se vam na potovanje ni dalo s seboj vzeti toplih oblačil pa imate ob poti na razgledno točko tudi možnost izposoje toplih bund. Zaradi izredno velike gruče turistov, je dobro če greš kar takoj na levo stran ploščadi kjer bo sončni vzhod in si izboriš mesto ob ograji, kajti tam nastanejo najlepše slike. Ko sonce vzide in se prizora naveličaš pa hitro na desno stran ploščadi, kjer se razprostira resnično osupljiv razgled na Bromo in druge vulkane. Ko smo se naužili lepot pokrajine se je skupina zbrala na vrhu ploščadi in zapela Vse najboljše za slavljenca Alena ter mu podarila šopek rož, ki jih je kasneje daroval vulkanu Bromo. Začetek običaja darovanja vulkanu sega v 15. stoletje, ko naj bi si princesa Roro Anteng (v naši Shappa julijski skupini znana tudi kot Jelena) s svojim možem Joko Segerjem (znanim Đurotom) srčno želela otroke, a Roro enostavno ni mogla zanositi. Tako sta se navsezadnje odločila zaprositi za pomoč gorske bogove, ki so jima uresničili željo. A v zameno so zahtevali, da zadnjega petindvajsetega otroka Kesumo darujeta vulkanu. Par je po toliko letih na to obljubo pozabil, a ko je mladi Kesuma zrastel in videl kakšne nesreče se vrstijo nad njegovim ljudstvom ter izvedel za obljubo svojih staršev, je sam odšel do vulkana in se pogumno žrtvoval.














Napočil je čas za pobližje spoznavanje s še aktivnim vulkanskim kraterjem Broma, tako da smo se napotili nazaj proti našem terencu, katerega številko registrske tablice smo si morali zapomniti. Na poti proti Bromu smo se ustavili še na eni razgledni točki ob Bukit Cinta oziroma Ljubezenskem hribčku, kjer smo na hitro posneli še par fotografij in nadaljevali pot po črnem vulkanskem pesku vse do »parkirišča« pred Bromom. Od tam naprej greste lahko do vrha notranjega kraterja peš in imate na ta način jutranjo rekreacijo ali pa se pogodite z enim izmed konjičkov naj vas zapelje do stopnic in nato premagate samo to majhno, a naporno razdaljo in že ste na vrhu. Za konjičke boste odšteli okoli 50. 000 IDR, a tudi jutranja rekreacija se prileže. Pazite samo, da imate na zalogi dovolj vode in predvsem pazite na konjske drekce skrite v pesku. Ne samo na vrhu kraterja, ampak skozi celo pot navzgor vas spremljajo valovi vonja po žveplu, na kar pa smo Trboveljčani tako ali drugače že skoraj navajeni zaradi naše sežigalnice. Na vrhu torej pogled v notranjost kraterja, kjer se kdaj pa kdaj vidi rumenkasta barva žvepla skozi oblak dima in po želji darovanje prej kupljenih šopkov. Pot navzdol je veliko lažja in hitrejša, vmes pa si seveda vzameš tudi čas za fotografiranje. 




















Ker je vsega luštnega enkrat konec, smo se vrnili v hotel, a niti najmanj potrti, saj smo vedeli da bomo v prihodnjih dneh uživali na Baliju. V hotelu si okoli 8:40 na hitro poješ zajtrk, ki je bil v našem primeru dobro začinjen pečeni riž z omleto in rakov čips - Nasi goreng. Toliko časa še imaš, da strkaš pesek s svojih oblačil in predvsem obutve, se stuširaš, spakiraš vse v kovček/nahrbtnik, greš do recepcije in se povežeš na wifi, napišeš sporočilo, prečekiraš facebook in ob 10h spet na avtobus, tokrat proti Baliju. Zamenjamo avtobus za trajekt, prestavimo uro naprej in smo kar 6 ur pred slovenskim časom. Okoli 8 ure zvečer sestopimo s trajekta in prtljago naložimo na streho avtobusa ter upamo, da ne bo na poti do hotela letela po cesti. Party bus do hotela Jubawa v Pemuteranu in uživanje na Baliju se lahko začne.


Oznake: , , , ,