Šamponi za mastne lase


Težave z mastnimi lasmi ali lasiščem ima ogromno ljudi, saj je to med drugim lahko tudi posledica stresa in delovanja hormonov, ki vzpodbudijo žleze lojnice, da pospešeno izločajo maščobo. Na trgu je ogromno šamponov z različnimi obljubami in le s preizkušanjem le teh lahko odkrijete tiste, ki so kot ustvarjeni za vaše lase. Sama največkrat posegam po šamponih za volumen, zadnje čase pa so izredno priljubljeni tudi šamponi za tanke lase, ki vam odebelijo vsak las posebej in tako lasje postanejo bujnejši in z vidno več volumna. Ne smemo pa pozabiti na šampone za suho pranje las, saj nam ti omogočijo, da lase umijemo vsaj en dan kasneje kot bi jih ponavadi.


Znamka, ki me do sedaj še nikoli ni razočarala, je definitivno Schwarzkopfov Gliss. Moj najljubši šampon vseh časov je Gliss Ultimate Volume šampon s tekočim, morskim kolagenom. Je brez silikonov in lasem daje volumen, jih ne obteži, hkrati pa trdijo, da jih tudi obnavlja. K njemu se vedno znova vračam, saj so lasje po njegovi uporabi dejansko dlje časa sveži pa tudi mastijo se veliko kasneje, kot ob uporabi drugih šamponov. Brez pranja mi s tem šamponom lasje definitivno zdržijo 3 dni. Ima prijeten, svež, limonast vonj, ki se na laseh obdrži največ en dan. 250ml – cca. 3€.


Moj drugi najljubši je Lorealov Elseve Nutri-Gloss Light Shine šampon namenjen za nego dolgih las, ki se hitro mastijo. Obljublja nam nahranjene lase z dodanim leskom, mehkobo kašmirja, lažje razčesavanje in popolnoma nič obtežitve. Njegova formula je obogatena s citrusi, zato ima tudi ta svež vonj, a mi je vonj Gliss Ultimate Volume šampona veliko ljubši. Rezultat so sveži lasje, katerih učinek traja tja do dva dni, kar niti ni nek posebno dober rezultat. 250ml – cca.  2,8€.

Naslednji šampon prav tako prihaja iz družine Loreal Elseve in sicer gre za Fibralogy šampon namenjen tankim lasem, ki s svojo posebno formulo, kateri je dodan filloxane prodre v notranjo strukturo las in z redno uporabo lasje postajajo debelejši in bujnejši. Ker vemo, da mastnim lasem pogosto primanjkuje volumna in so večinoma tudi tanki, sem se odločila, da temu šamponu vendarle dam priložnost. Z redno uporabo lasje na izgled resnično postanejo debelejši in bujnejši, a pri meni tovrstni učinek traja le prvi dan pranja, potem pa se vrnejo nazaj v stanje kjer ne poznajo volumna. Ima izredno prijeten svež a hkrati bombončkast vonj, ki se na laseh dokaj dolgo obdrži. 250ml – cca. 2,8€.


Zadnji šampon, ki ga občasno kradem svoji ljubi mami, ki je nad njim čisto navdušena, je Syoss Volume Lift. Namenjen je za tanke, brezvoljne lase. Obljublja  lase kot iz salona in izjemen volumen, ki drži do 48 ur. Je brez silikonov in z dodanim keratinom, ki učvrsti in izboljša lasno strukturo. Takoj po pranju in sušenju je volumen sicer prisoten, a kaj kmalu tudi popolnoma izgine, vendar vsaj lase obdrži dolgo časa sveže, približno 2-3 dni. Vonj me zares spominja na določene salonske izdelke, ima pridih sladkosti.  500ml – cca. 4€.


In nazadnje še šamponi za suho pranje las. Najbolj znani in priljubljeni so Batiste šamponi, tako da če imate možnost naročanja iz tujine, si jih le kupite. V drogerijah po Sloveniji imate čedalje večjo izbiro tovrstnih šamponov, od izredno poceni pa vse do tistih dragih znamk. Moja prva izbira je bil šampon za suho pranje las znamke Artist, ki se jo dobi le v Müllerju. Kot vsak tak šampon, je tudi tega treba pred uporabo močno pretresti in na lase nanesti z razdalje 15-20cm. Pustimo par minut in s pomočjo glavnika, prstov ali fena odvečen izdelek spravimo z las. Sam izdelek je prijetnega, nevsiljivega vonja, ki malce spominja na zelena jabolka. Lasje dobijo volumen in so na pogled sveži, pravo pranje las pa lahko prestavim na en dan kasneje. Ker sem rjavolaska, moram dodobra izčesati bel prah z las, vse skupaj pa gre veliko lažje s pihanjem hladnega zraka iz fena.  Drugi šampon za suho pranje las  je Schauma Cotton Fresh, ki ima svež, limončkast vonj. Tudi ta je po rezultatih izredno podoben Artistu, le da me občutno manj sili v kašelj. Kljub temu pa ima veliko bolj močan in vsiljiv vonj, ki pa mene osebno moti.
Artist 200ml - cca. 3€.
Schauma Cotton fresh 150ml - cca. 3,6€.


Če uporabljate balzame ali maske za lase, potem pazite da jih nanesete le na konice vaših las in jih kasneje tudi dobro izperete, saj le na ta način lasje ne bodo preveč obteženi. Pravijo tudi, da ni dobro vseskozi uporabljati en in isti šampon, ker se lasje nanj preveč navadijo. Koliko je to res, ne vem, ampak sam se tega kot vidite po številu šamponov tudi držim.
P.S. Moj tip las: lasišče se hitro zmasti, medtem pa so konice ponavadi vedno suhe.

Kateri pa je vaš najljubši šampon?

Oznake: , , , , , , , ,