SLOVENIJA: Bled (in njegove lepote)


Zaljubimo se večkrat v življenju in tega se zavemo šele, ko nam pogled na idiličen kraj v trenutku vzame dih. Mestece, tako pravljično, da ga mnoge princese izberejo za njihov najlepši dan, ko bodo dahnile usodni da. Kraj, tako veličasten, da slovi po celem svetu in se trume popotnikov zgrinjajo tja. Z razlogom seveda. In ja, govorimo o Bledu.


Bled nas očara z razgledom na daleč najbolj popolno pokrajino, razvaja sladkosnedce z znamenitimi blejskimi kremšnitami in nudi širok spekter športnih aktivnosti vse od pohodov na bližnje hribe pa do plavanja, kolesarjenja in celo kanjoninga. Kaj si morate na Bledu nujno ogledati in kaj početi pa v nadaljevanju.

Blejski grad

Vzpon na Blejski grad je vsekakor najpomembnejša točka dnevnega reda. Najbolj fotogenična pot na grad je tista, ki vodi mimo cerkve Svetega Martina, saj je že sama neogotska cerkev obdana z zelenjem prava arhitekturna zanimivost. Čeprav se med hojo do gradu morda sprašujemo zakaj nam je bilo tega treba in ali ne bi bilo mnogo bolje poležavati ob jezeru, je naš trud poplačan takoj, ko prispemo na vrh in pogledamo čez obzidje. Pred nami se namreč odpre najlepši razgled na širšo okolico Bleda, a glavno vlogo ima seveda blejsko jezero s čudovitim otočkom. V kolikor ste ljubitelj zgodovine si lahko ogledate muzejsko zbirko, ki prikazuje zgodovinski razvoj Bleda. Za spominek si lahko pred grajsko kovačnico daste natisniti svoj lastni zlatnik, v grajski kleti kupite steklenico vina in jo zapečatite z voskom ali pa si naročite Laško pivo, se usedete ob obzidje in si globoko v spomin vtisnete vso lepoto Bleda.

Vstopnina na grad: 10€ (ob tem dobite kupon za 1,5€ in ga izkoristite za pijačo v gostilnici na grajskem dvorišču) 






Kremšnita in razgled z Male Osojnice

Znamenite blejske kremšnite sicer nimajo nič kaj drugačnega okusa kot vse ostale kremšnite na svetu, a če si na Bledu se moraš o tem prepričati na lastnih brbončicah. Najboljše naj bi imeli v slaščičarni Šmon pa naju s fantom noge niso nesle do tja in sva jih preizkusila kar v restavraciji Panorama, za mizico s čudovitim razgledom na grad.  Da bi pokurila kalorije sva se nato odpravila na Malo Osojnico, saj od tam obljubljajo čudovit razgled. Dvajset minutni vzpon se je zaradi mojega pomanjkanja kondicije razvlekel na dobrih petindvajset minut, a na vrhu je bil tudi tokrat trud poplačan. 

Kremšnita v Panorami: 3,5€ razgled z Male Osojnice: neprecenljivo



 
Z vlakcem okoli Blejskega jezera in slikanje na pomolu ljubezni

Z vlakcem ali peš okoli jezera, da si grad in otoček ogledate z vseh zornih kotov in seveda obvezno slikanje poleg znamenitega srčka ob jezeru. 

Vožnja z vlakcem: 4€ 




 



Vintgarjeva soteska

Le nekaj kilometrov stran od Bleda se skriva soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna. Po lesenih mostičkih se sprehodimo po kilometer in pol dolgi soteski polni zelenja, prisluhnemo reki in njenim brzicam, se ohladimo pod kapljicami vode, ki na naše glave padajo direktno s skalovja ob poti, poslikamo kamniti most bohinjske železnice katerega lok se izgubi nekje med drevesi in na koncu slap Šum s svojo mavrico. 

Prispevek za obnavljanje Vintgarjeve soteske: 4€






“A wise traveler never despises his own country.” William Hazlitt

Oznake: , , , , , , , ,